Performans “Teatar na trgu” u Zavidovićima!

U saradnji sa StudioTeatar Zenica, u sklopu #UNYouthMonth, u nedjelju 28. avgusta u 20 sati, u Zavidovićima će biti odigran performans “Teatar na trgu.”
Performans “Teatar na trgu” izvest će se na platou ispred Spomenika žrtvama fašizma 1941-1945.
„Teatar na trgu“ je spoj glume, igre, muzike i plesa, kroz koje mlade glumice i glumci ukazuju na goruće probleme mladih u Bosni i Hercegovini, ali i probleme koji tište kompletno bosanskohercegovačko društvo.
Performans je ujedno i poruka mladih ljudi da se bore za bolje i ljepše sutra i da hoće da učestvuju u kreiranju svjetlije budućnosti za sve nas. Rad na performansu je trajao četiri mjeseca, a mlade glumice i glumci su kroz različite radionice sa profesionalcima iz oblasti teatarske umjetnosti učili osnove iz oblasti glume, pokreta, govora i plesa.
U projektu je učestvovalo 40 mladih iz četiri općine/grada i to Zenice, Gornjeg Vakufa, Busovače i Novog Travnika. Koordinator projekta je Mirza Begović, dok je umjetnički koordinator Nusmir Muharemović.
Mladi su imali priliku osim sa pomenutim dvojcem raditi i sa mentorima među kojima su glumice Lana Delić i Dženana Džanić, glumac Senad Milanović te producent i dramski pedagog Oliver Jović.
„Teatar na trgu“ provodi se u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projekta koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a finansira Austrijska razvojna saradnja.
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin