Izvedena predstava “Državni lopov” u Centru za kulturu Zavidovići

U ispunjenoj Velikoj sali Centra za kulturu Zavidovići u utorak 07.06.2022. izvedena je predstava “Državni lopov” Studio Teatra iz Zenice. 

Komedija „Državni lopov“ je jedna od najstarijih živih predstava u Bosni i Hercegovini, a premijerno izvođenje imala je 2005. godine u Centru za kulturu Zavidovići.

Predstava počinje kada se Kikiju, ljubavnom varalici, u ćeliji pridružuje Marko, “državni lopov”, koji, čak i u zatvoru, ima povlašten  status. Kiki, ljubavni varalica, u zatvoru je završio zbog lažnih obećanja. Naime, on je sedamnaest puta obećao da će se ženiti sa sedamnaest različitih žena. Na kraju je zbog jedne od njih i završio u zatvoru. Marko, “državni lopov”, je pronevjerio državni  novac, ali će vjerovatno vrlo brzo biti pušten, jer se pronašla neka „rupa“ u zakonu. Njihov međusobni sukob upotpunjuje zatvorski čuvar Jozo, koji, iako nema završenu osnovnu školu, želi da napreduje.

Komedija „Državni lopov“ spada u red najizvođenijih živih  predstava u Bosni i Hercegovini, a istu je pogledalo preko 100 hiljada ljudi, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, a igraju je Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin