U Centru za kulturu predstavljena knjiga “Putovanje u Tajan” akademika Ferida Muhića

U četvrtak 02.06.2022. godine u Centru za kulturu Zavidovići održana je promocija knjige “Putovanje u Tajan” akademika Ferida Muhića u organizaciji izdavačke kuće Connectum.

Knjiga je nastala na sjećanju o putovanju autora pješke od Skoplja, glavnoga grada Makedonije, do rodnog sela autora Mahoja, u centralnoj Bosni.

Pokazalo se da dolazak do Mahoja nije bio kraj ovog putovanja. Prolazile su godine, ali je to putovanje i dalje trajalo. Postalo mi je jasno da sam ja tada krenuo na mnogo duži put, iako još ni izdaleka nisam znao ni koliko je dugo to putovanje, ni gdje će me ono dovesti. U međuvremenu sam shvatio i da ću, umjesto prvobitne namjere da napišem priču o putovanju na koje sam tada krenuo, zapravo morati ispričati priču ne o jednom, nego o dva putovanja! Budući da sam pješačio danju, u prosjeku od 12 do 14 sati, taj dio je bio neka vrsta dnevnog putovanja. Ne znam iz kojih razloga, ali ja sam još intenzivnije putovao tokom svake od tih deset noći, prelazeći, kroz snove i sjećanja, mnogo veća rastojanja i daleko duže vremenske etape, navodi autor.

 

Pored autora knjigu su promovirali Fahira Fejzić-Čengić, profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, akademik Šefket Krcić i Izet ef. Čamdžić.

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin