Predstava BNP Zenica “Tri dana” gostovala u Centru za kulturu

U okviru teatasrske revije "Četvrtkom u pozorište"
Dana 29.10.2022. u velikoj sali Centra za kulturu odigrana je predstava “Tri dana” (Roman Sikora), u režiji Tanje Miletić – Oručević nastala u produkciji BNP Zenica.
Priča „prati“ Gospodina B., koji, u veoma kratkom vremenskom periodu, od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći. Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitualaciju njegovog „uspješnog” života.
Glavni lik i narator istovremeno (izuzetno zahtjevna uloga koju sjajno tumači Nusmir Muharemović) Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u, „homo fabera“ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio.
Vrijedi napomenuti da se taj događaj – umiranje beskućnika na ulici u centru Praga uz potpunu ravnodušnost okoline i nedostatak bilo kakve pomoći – stvarno dogodio i dao autoru impuls da napiše ovaj dramski tekst.
Zvidovićka publika je dugim aplauzom nagradila fenomenalne izvedbe svih aktera u predstavi, a mi uskoro objavljujemo termin za novu predstavu.
Projekat dijelom podržalo: Federalno ministarstvo kulture i sporta
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin