Raznolik kulturno-zabavni program u sklopu manifestacije “Ljeto u gradu 2022”

U periodu od 06. do 18. augusta 2022. godine održano je 19. po redu zavidovićko „Ljeto u gradu“, čiji je pokrovitelj grad Zavidovići, a nosilac aktivnosti Centar za kulturu Zavidovići.

Ovogodišnju manifestaciju karakterizira raznolik i sadržajan kulturno-zabavni program namijenjen svim uzrastima.

Prva dva dana manifestacije bila su u znaku knjige i djeteta. Prvog dana u foajeu Centra za kulturu održana je izložba pod nazivom “Zavidovićki dani knjige”, gdje su izložena objavljena djela 92 zavidovićka pisca, dok je dan poslije održan okrugli sto na temu “Tragovi kulture u Zavidovićima” gdje su govornici prisutne upoznali sa pojmom kulture i njegovim manifestacijama u Zavidovićima. Nakon okruglog stola upriličeno je čitanje poezije zavidovićkih pjesnikinja i pjesnika. Na kraju programa uručene su zahvalnice pojedincima i kolektivima iz Zavidovića koji su dali doprinos večerašnjoj manifestaciji.

Pored toga, prvog dana manifestacije organiziran je program za djecu u parku Centra za kulturu u saradnji sa UG”CeKER.”

Četvrtog dana održan je kviz znanja koji je zainteresirao brojne građanke i građane koji su učestvovali sa svojim ekipama na ovoj programskoj aktivnosti. Takmičari su pokazali zavidno znanje iz različitih oblasti, a pobjednicima su uručena priznanja i poklon bonovi. Sponzori kviza bili su Restoran “Avangarde” i Night Club “Scena.”

U okviru petog programskog dana manifestacije “Ljeto u gradu 2022” održana je Izložba kućnih ljubimaca.
Izložba je privukla veliki broj građanki i građana svih uzrasta koji su mogli uživati i maziti ljubimce koje su naši izlagači predstavili. Pobjednicima izložbe uručena su priznanja i poklon bonovi. Poklon bonove za pobjednike izložbe obezbijedio je TC “Planet”. Peti dan manifestacije zatvorili smo rock koncertom u foajeu Centra za kulturu.  Rock hitove publici su donijeli Lazy band i Band + uz Iman Ahmić i Samira Marušića.

Šestog dana kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto u gradu 2022” građanke i građani su uživali u sevdahu pod otvorenim nebom.
U cjelovečernjem umjetničkom programu čule su se najljepše sevdalinke u interpretaciji Alme Subašić i izgovorena poezija Armina Omerovića uz orkestar maestra Damira Galijaševića.

Sedmog dana realizirana je izložba “Minijature na vrhu olovke” autora Jasenka Đorđevića.  Ova izložba je vrlo specifična jer predstavlja umjetnost kojom se bavi tek nekoliko ljudi na svijetu.  Autor je izradio više od 200 skulptura i još uvijek ih izrađuje više. Specifičnost umjetnosti i vještina autora su oduševili sve koji su pogledali izložbu.

U velikoj sali Centra za kulturu uživali smo u večeri folklora u sklopu osmog dana kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto u gradu 2022.”
Svoje igre publici su predstavili KUD “Krivaja” Zavidovići i KUD “Litva” Banovići, a publika je uživala u tradicionalnim igrama.

Deseti dan manifestacije bio je u znaku zavidovićkih talenata koji su u parku Centra za kulturu publici predstavili žanrovski različite muzičke interpretacije. Narednog dana uživali u izložbi radova sa Međunarodne likovne kolonije “Jesenje impresije” koju su postavili iz DLU “Impresija.”
Pored izložbe prisutni su imali priliku učiti crtati pejzaž i raditi na alu foliji. Ovaj  dan završili smo u prostorijama JU Gradska biblioteka Zavidovići gdje je održana programska aktivnost Veče poezije i aforizama. Ova aktivnost održana je u čast pokojnog zavidovićkog književnika Jakova Ivandića.

Naredni, 12. dan manifestacije bio je u znaku plesa. Kroz noć su plesali i stari i mladi, a mi smo sretni da je Latino night dio programskih aktivnosti kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto u gradu 2022.” Zahvalni smo našim partnerima iz Edukativnog centra Romantik i Plesne škole Stage, kao i performerima iz Plesnog kluba “Shadows” iz Zenice i Luciji i Leonardu Mišić, državnim prvacima u latino plesovima.

Predstavom “Čekaonica” 13. dana manifestacije, u pozorišnoj sali Centra za kulturu zvanično je završeno “Ljeto u gradu 2022.” Spuštanje scenske zavjese označio je kraj ovogodišnje kulturno-zabavne manifestacije koju Zavidovići posljednjih 19. godina prepoznaju kao “Ljeto u gradu”
Nakon predstave dodijeljene su zahvalnice učesnicama i učesnicima u programskoj aktivnosti Zavidovićki talenti.

Raznovrsnošću sadržaja i njegovom približavanju građanima uspjeli smo zadovoljiti potrebe svih posjetilaca na različitim programskim aktivnostima.

Stotine učesnika u izvođenju programskih aktivnosti, više hiljada posjetilaca pokazatelj su da novi inovativni format Ljeta u gradu u punom smislu predstavlja kulturno-zabavnu manifestaciju koja zadovoljava osnovne kulturne potrebe građanki i građana Zavidovića.

Cjelokupna manifestacija podržana je od strane brojnih sponzora koji su uz pokroviteljstvo grada Zavidovića pomogli organizaciju ovogodišnjeg Ljeta u gradu. Ovim putem im se zahvaljujemo.

S ponosom 18. augusta 2022. godine ispratili smo ovogodišnje Ljeto u gradu, a sa nestrpljenjem i spremnošću dočekujemo jubilarno 20. Ljeto u gradu naredne godine.

 

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin