Koncert klasične muzike u Centru za kulturu

Koncert klasične muzike  održat će se u Velikoj sali Centra za kulturu u petak, 17.12.2021. sa početkom u 19:30 sati.
Bit će ovo prilika u kojoj ćemo rezimirati sve naše aktivnosti u 2021. godini i najaviti sve ono što nas očekuje u Novoj 2022.
Nastupaju:   Jasmina Kasumović-violina
                       Darija Jahić- klavir
Darija Jahić – klavir
Pijanistica Darija Jahić rođena je 07.07.1989.god. u Tuzli.
Osnovnu muzičku školu-klavir završava 2004.godine u Tuzli i upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu u klasi prof. Angeline Pap. Tokom školovanja usavršavala se na muzičkim
seminarima kod uglednih pijanista i pedagoga(Aleksandra Romanić, Aleksandar Serdar, Jokut Mihajlović, Lovro Pogorelić…).
Nastupala je na koncertima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Italiji. Godine 2012. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za klavir u klasi prof. Svetlane Chlaidze. Iste godine polaže prijemni ispit za II ciklus studija na odsjeku za klavir, smjer-korepeticija.
Zvanje Magistar muzičkih umjetnosti stiče 2013. godine u klasi prof. Svetlane Chlaidze.
Učestvovala je na brojnim domaćim i inostranim takmičenjima na kojima je osvojila jednu
specijalnu, 7 prvih, 2 druge i jednu treću nagradu.
Jasmina Kasumović, magistar muzičkih umjetnosti- violina
Rođena je 10.01.1996. godine, u Traunsteinu, Njemačka. Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Makedoniji, Mađarskoj, Norveškoj, Italiji i Pakistanu. Posebno zapažen bio je njen nastup u Njemačkoj rezidenciji u Sarajevu 2004.godine na poziv njegove ekselencije, njemačkog ambasadora gospodina von Kilitz-a. Tom prilikom ambasador joj je poklonio vrlo kvalitetnu violinu ručne izrade graditelja Mirka Vukeljića, na kojoj svira na svojim nastupima. Također, pored solo izvođenja, nastupala je i u raznim kamernim sastavima (duo, trio, kvartet), te kao solista i koncert-majstor orkestra Muzičke akademije Sarajevo. Nastupala je i kao član europskog orkestra mladih „Euphony“ i kao član Banjalučke filharmonije . Također nastupila je kao solista sa Leskovačkim kamernim orkestrom „ Amoroso“, simfonijskim orkestrom Muzičke akademije Sarajevo i Banjalučkom filharmonijom. Godine 2012. sa samo 16 godina polaže prijemni na Muzičkoj akademiji Sarajevo, te školovanje nastavlja u klasi prof. dr. YeonJu Jeong. Nakon godinu dana odlazi u Graz ( Austria) na prestižni univerzitet Kunstuniversitat Graz, gdje sa 17. godina polaže prijemni i započinje školovanje u klasi Univ.Prof. Sylvia- Elisabeth Viertel. Po povratku u Bosnu i Herzegovinu 2017. godine završava Muzičku akademiju Sarajevo u klasi prof. dr YeonJu Jong. Također je završila II ciklus školovanja na Muzičkoj akademiji Sarajevo te stekla zvanje Magistar muzičkih umjetnosti- violina. Pored mnogobrojnih nagrada i priznanja koje je postigla kao solista i dio kamernog ansambla, Jasmina ostvaruje zapažene rezultate i nastupe sa svojim učenicima. Pokrenula je nastavu violine u Brčko Distriktu pri Bošnjačkoj zajednici Preporod, te Srebreniku. Također mentor je u multidisciplinarnoj školi za djecu School and School Tuzla. Pored rada sa djecom Jasmina je uspješno uradila muziku za dječije predstave „ Potraga za konačištem“ i „ Osloboditi smijeh“ ; serijale „Bio jednom jedan“ (Media centar Sarajevo i TV SA) i serijal “Putovi-zapis o zemlji” (RTVTK). Trenutno radi kao profesor violine u Srednjoj muzičkoj školi „ Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla.
Ulaz besplatan
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin