Lutkarska predstava “Psić boje neba” u Centru za kulturu

U četvrtak, 14.10.2021.godine u Velikoj sali Centra za kulturu bit će odigrana lutkarska predstava “Psić boje neba” za učenike osnovnih škola sa područja naše općine, u okviru manifestacije”Dan djeteta” koju organizuje Centar za kulturu.

O predstavi:

Predstava govori o malom psu koji se rodio plave boje i  pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od stalnih problema. U tekstu ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst  predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

„Psić boje neba“ bavi se univerzalnom temom borbe dobra i zla. Na idejnom planu, ova predstava nas, pored ostalog, „poučava“ da zlo pobjeđuje samo kad sami odustanemo od borbe s njim.

Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka. U predstavi igraju glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Snežana Vidović, Adna Hasanić i Tamara Milićević-Stilić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

Sjajan glumačka ekipa, izvanredan tekst i odlični saradnici učinili su ovu predstavu veoma prihvaćenom od strane djece.

Pokrovitelj manifestacije:Federalno ministarstvo kulture i sporta.

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin