Održana press konferencija povodom premijere predstave “Ježeva kućica”

Premijera u Zavidovićima je planirana za 19.12.2019.godine

Danas, 5.12.2019.godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je konferencija za medije povodom premijere pozorišne predstave “Ježeva kućica”.

Predstava je nastala prema čuvenom tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Radi se o prvom mjuziklu za djecu, a prema riječima reditelja predstave i rukovodilaca DOL scene zeničkog BNP-a Miroljuba Mijatovića,  on je istakao važnost same ideje da se ova predstava postavi na scenu jer potvrđuje jednu od osnovnih težnji ove Kuće da se promovišu bosanskohercegovački autori i autorice, a ovoga puta je to jedan od najznačajnijih bh. pisaca za djecu Branko Ćopić. Također, prema riječima reditelja Mijatovića, važno je stvarati navike najmlađih da postanu pozorišna publika, a idealna je prilika učiniti to postavljanjem djela koje djeca dobiju u formi prve lektire u svom cjelokupnom obrazovanju.

Direktor Centra za kulturu Zavidovići Sanel Jalmanović se zahvalio na plodonosnoj saradnji sa zeničkim BNP-om i kakanjskim Kulturno-sportskim centrom istaknuvši da je ogromna radost postaviti upravo „Ježevu kućicu“ na pozorišne scene udruženim snagama tri grada. Također, Jalmanović je pozvao publiku i na premijernu izvedbu ove predstave u Zavidovićima koja će biti upriličena 19. decembra u Centru za kulturu.

U predstavi  igraju:Anđele Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin