Film Danisa Tanovića “Deset u pola” u Centru za kulturu

Deset u pola” je premijerno prikazan na 27. Sarajevo Film Festivalu, potom je prikazivan na festivalima u Istanbulu, Dohi, Zagrebi i Beogradu, a ovog mjeseca je počeo i s prikazivanjima u kinima u Bosni i Hercegovini.

Radnja filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene

Cijela priča je o prijateljstvu dva čovjeka koji se nađu u teškom trenutku, kao što se mnogo ljudi koji se bave ugostiteljstvom u posljednje vrijeme našli u teškom trenutku, a između njih postoji neka veza, sin i kćerka se zabavljaju. Da li će otići odavde, da li će ostati? To je još jedno od čestih pitanja koja postavljamo”, rekao je Danis Tanović o filmu.

Glavne uloge u filmu igraju poznata imena domaće i regionalne kinematografije Branko Đurić Đuro i Izudin Bajrović, a ostatak glumačke postave čine Kerim Čutuna, Helena Vuković, Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.

Kao što je već navedeno, režiser filma je Danis Tanović, a koji uz Nikolu Kuprešanina potpisuje i scenario, direktor fotografije je Damir Šagolj, snimatelj zvuka Predrag Doder, casting direktorica Timka Grin, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, a šminkerica je bila Lamija Hadžihasanović Homorac.

Film “Deset u pola” su proizveli Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS).

Prikazivanje filma u Centru za kulturu Zavidovići je u petak i subotu, 11. i 12. decembra 2021. godine, u termina od 17, 19 i 21 sat. Cijena ulaznica je 4 KM.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin