Održana Obnoviteljsko-osnivačka skupština BZK”Preporod” Zavidovići

Bošnjačka zajednica kulture”Preporod”(BZK”Preporod”) je osnovana sada već davne 1903.godine tada pod nazivom kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “Gajret”.

Kroz historiju društvo “Gajret” je imalo veliki uticaj na razvoj kulture i pismenosti kod Bošnjaka, a ujedinjavanjem dva društva”Gajret” i “Narodna uzdanica”na osnivačkoj skupštini 13.septembra  1945. rađa se novo, za sve Bošnjake ispostavit će se vrlo  bitno društvo “Preporod”.

Zbog uticaja politike u to vrijeme, društvo “Preporod” se gasi i prestaje sa radom 1949.godine, da bi rad Bosnjačke kulture zajednice “Preporod” bio nastavljen 5.oktobra 1990.godine na Obnoviteljskoj skupštini održanoj u Vijećnici, u Sarajevu.

Bošnjačka zajednica kulture”Preporod” u Zavidovićima je osnovana 1993.godine i djelovala je sve do 2015.godine kada zbog niza okolnosti ( finansije, nezainteresovanost za razovoj društva …) bio ugašen.

Dana 20.1.2021.godine u Konferencijskoj sali Centra za kulturu u Zavidovićima održana je Obnoviteljsko-osnivačka skupština BZK”Preporod” Zavidovići.

Za predsjednicu  BZK”Preporod” Zavidovići  izabrana je prof.Adisa Heldovac, dok Upravni odbor čine:

Velid Zilkić, zamjenik predsjednice, Samir Hasičić član, Hašim Mujanović član, i Belma Halilčević član.

Predsjednik skuštine je Dino Aličić.

Obnovom i novim početkom rada BZK”Preporod” Zavidovići započinje novi talas kulturnog i obrazovnog života Bošnjaka na ovim prostorima.

Skupštini su uz predsjednika BZK “Preporod” prof. dr. Sanjina Kodrića i njegovih saradnika iz Direkcije BZK “Preporod” Nazifa Salčina i Nermina Hodžića prisustvovali i predsjednik KO BZK “Preporod” Zeničko-dobojskog kantona Armin Jašarević, predsjednik Skupštine BZK “Preporod” Zeničko-dobojskog kantona Mersed Šahinović i predsjednik BZK “Preporod” Gradsko društvo Zenica doc. dr. Ajdin Huseinspahić.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin